Netværk - facilitering, læring og dokumentation

Process og resultater i netværk
I takt med at der etableres flere og flere netværk øges behovet og kravene om dokumentation af læring og effekt.
Faglige og professionelle netværk er essentielle for fremskridt på en lang række områder – bl.a. for innovation, kompetence-opbygning og ledelsesudvikling.
Samtidig er udfordringerne for mange netværk netop mobilisering, fastholdelse og bæredygtighed. Det er en kunst at facilitere og skabe gunstige livgivende rammer uden at institutionalisere og forstene netværket.
En vigtig opgave for mange netværk er at skabe broer mellem den individuelle kompetence-opbygning blandt deltagerne i netværket og organisatorisk praksis og resultater i virksomhederne, som deltagerne arbejder i.
Kompetencer
Hanne Lund Madsen har i en årrække arbejdet med at etablere, facilitere, strategiudvikle og evaluere netværk (såvel fortaler som vidennetværk) internationalt indenfor forskellige sektorer. Hun samarbejder med internationale videnscentre på området og trækker på koncepter og værktøjer indenfor Networks Functions Approach kombineret med Appreciative Inquiry metoder. Det har resulteret i udviklingen af en strategi og evalueringsmodel – Network Navigator – som flere netværk gør brug af.
Referenceliste
  • Leder af globalt vidensnetværk for lande teams og internationale samarbejdspartnere gennem 6 år for Dansk Institut for Partier og Demokrati som led i stillingen Head of Global Programmes, DIPD
  • Facilitator af CSR-netværk mellem sociale foreninger og virksomheder i Roskilde
  • Facilitator og coach for seks faglige vidennetværk vedr. social innovation, netværksdynamik, monitorering og resultatevaluering, herunder opstilling af monitorerings- og evalueringsformater.
  • Inspirator for seks faglige vidennetværk om hvorledes der i netværk skabes broer fra individuel kompetenceudvikling til virksomhedspraksis. 
  • Inspirator for Uddannelsesnetværket (40 medlems-organisationer) vedr. social innovation og strategiske CSR partnerskaber med erhvervsvirksomheder.
  • Initiator og koordinator for CSR Initiativ i Erhvervsforum Roskilde (320 virksomheder).
  • Konsulent for UNDP’s Governance Centre, Oslo, vedr. oprettelse af en ny afdeling til at servicere og facilitere UNDP’s globale videndeling indenfor demokratisering og social ansvarlighed.
  • Inspiration til udvikling af ny Civilsamfundsstrategi- herunder netværksdannelse blandt ressourcebasen (Udenrigsministeriet).
  • Undersøgelse og rapport til Børne-Ungdomsnetværket – et fagligt netværk for 35 danske u-landsorganisationer og frivillige organisationer - om hvorledes kapacitetsopbygning og vidensdeling sker i netværk samt afklaring af netværksbegrebet. (”Capacity Development in Networks and Beyond– an exploration of concepts and means”).
  • Kortlægning og analyse af, hvorledes medlemsorganisationerne arbejder med kapacitetsopbygning og anvender netværk i den sammenhæng – Udarbejdet for Børne-Ungdomsnetværket, København (Capacity Development in Networks– a mapping of current praxis among Children and Youth Development NGOs).
  • Initiator og koordinator for det multi-sektorelle vidennetværk; Arena for Organisationsudvikling.
  • Oplæg til strategi og facilitering af strategiproces vedr. den fremtidige udformning af fem danske vidennetværk (Aids Netværket, Uddannelsesnetværket, Børne-Ungdomsnetværket, Kønsnetværket) (Networking, Current Modalities and Future Scenario).
  • Træning, uddannelse og oplæg for en række danske NGO faglige netværk indenfor rettigheder, ikke-diskrimination, mangfoldighed, m.v.
  • Evaluering af en række internationale netværk og netværksbaserede organisationer (Huridocs, International Commission of Jurists, FIAN International, Separated Children in Europe Programme Network).